JONATHAN WILSON – DIXIE BLUR

We hadden in het verleden al wel kennis gemaakt met de 45-jarige Amerikaanse muzikant Jonathan Wilson, maar dan veeleer in zijn rol als producer van albums van o.a. Conor Oberst (van ‘Bright Eyes’), ‘The Deep Dark Woods’, Bonnie ‘Prince’ Billy en Roy Harper. Hij speelde ook gitaar tijdens de opname van het als een documentaire film uitgebrachte live concert “Move Me Brightly” uit 2012 ter ere van de hypothetische 70e verjaardag van ‘Grateful Dead’-frontman Jerry Garcia, die echter al in 1995 was overleden op 53-jarige leeftijd. En zijn naam is ook verbonden aan albums van o.a. ‘Father John Misty’, Jackson Browne, ‘Dawes’, en ‘Jayhawks’-zanger-gitarist Gary Louris.

Van zijn eigen discografie die uit zes soloalbums bestaat hebben we hier enkel het in 2013 op de markt gekomen album “Fanfare” mogen toelichten. Daarna bracht hij echter nog twee andere platen uit met “Slide By” uit 2014 en “Rare Birds” uit 2018. Vooraleer aan zijn solocarrière te beginnen maakte Jonathan Wilson sinds 1995 deel uit van de Californische formatie ‘Muscadine’ waarmee hij ook drie platen uitbracht waaronder één live-album “Live From Studio East”.

Het is voor ons dan ook een waar genoegen om hier zijn nieuwe plaat “Dixie Blur” aan u te mogen voorstellen. Op dat zevende soloalbum van de momenteel in Los Angeles, Californië wonende Jonathan Wilson staan veertien nieuwe eigen composities waarvan we er op de bijgaande video’s twee kunnen laten beluisteren met eerst “In Heaven Making Love” en daarna de single “69 Corvette”. Er is een leuke variatie te noteren tussen de verschillende nummers op “Dixie Blur” met liedjes die zowel in folk-, country-, blues- en swing-stijl worden gepresenteerd.

Onze favoriete tracks zijn ze gewoonweg allemaal met toch wel een lichte voorkeur voor de songs “New Home”, “So Alive”, “Enemies”, countryswinger “El Camino Real” en de ballads “Fun For The Masses”, “Golden Apples” en albumafsluiter “Korean Tea”. Het album werd in Nashville, Tennessee opgenomen en heeft Pat Sansone van ‘Wilco’ als producer. Op de gastenlijst staan nog meer bekende instrumentalisten uit Nashville zoals violist Mark O’Connor, pedal steel-speler Russ Pahl en bassist Dennis Crouch, hoewel Jonathan Wilson als multi-instrumentalist ook zelf voor heel wat van de begeleidende muziek bij de songs heeft gezorgd.

Het beste nieuws over deze plaat is echter dat hij ze eind maart-begin april live komt voorstellen tijdens drie geplande concerten in Nederland en België; een niet te missen opportuniteit en een absolute aanrader voor liefhebbers van complexloze en vaak vrolijk klinkende Americana-muziek.

(valsam)

 

 

27 maart 2020: Het Zonnehuis, Amsterdam, NL
28 maart 2020: Muziekgieterij, Maastricht, NL
6 april 2020: Botanique Rotonde, Brussel, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union / PIAS

video